Voorbereiden op een echte toets

Ieder jaar doen de laatstejaars van de middelbare school leerlingen hun eindexamen. De welbekende examenstress komt bij iedereen naar boven. Je moet ineens heel veel lesstof in je hoofd stampen en allemaal vragen beantwoorden. Angst dat je je antwoorden niet meer weet tijdens het examen. In de meeste gevallen kun je gewoon niet meer doen dan je informatie gewoon goed te leren.

Bedenk goed wat je kunt verwachten

Makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk, maar in de maanden voor je examens krijg je veel te maken met dingen die besproken worden over het examen dat je krijgt. De tip is dus om daar veel aantekeningen van te maken. Daarnaast is het ook verstandig om regelmatig een oefentoets te maken. Deze oefentoetsen zijn natuurlijk niet 100% gelijk aan wat je kunt verwachten, maar komen wel erg dicht in de buurt, zo ben je beter voorbereid.

Ontspanning en rust

Je hersenen hebben het zwaar te verduren tijdens de examenperiode. Buiten het leren om is het dus belangrijk om te zorgen voor voldoende rust en ontspanning. Wanneer je af en toe een pauze inlast, kun je met nieuwe energie verder leren aan je examen en ben je altijd meer gefocust. Ook is het belangrijk dat je jezelf voldoende nachtrust gunt, ga gewoon op tijd naar bed s’avonds.

Maak leren leuk

Iets verplicht moeten doen is niet altijd leuk, zo is ook leren niet altijd leuk. Maar je kunt het leren wel leuker voor jezelf maken. Je kunt van het leren van woordjes ook een spel maken. Of leren met vrienden en vriendinnen. Ook kun je jezelf af en toe belonen voor iedere dag dat je geleerd hebt. En stel doelen voor jezelf, des te leuker is het als je die behaalt hebt.

Last Minute leren

Niet doen! Het slechtste wat je kunt doen is op het allerlaatste moment nog gaan leren. Je raakt in de war, en leert waarschijnlijk andere dingen dan dat je moet leren. Daarnaast is het ook niet verstandig om op het laatste moment je nog te laten verhoren door bijvoorbeeld vrienden of vriendinnen, als blijkt dat zij een ander antwoord in hun hoofd hadden, dan kun je daar onzeker van worden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *