Arbeidsrecht

Crop businessman signing contract in office

De verhouding tussen werkgever en werknemer wordt arbeidsrecht genoemd. Door middel van een arbeidsovereenkomst wordt de verhouding geregeld. Binnen het arbeidsrecht zijn er verschillende uitkeringen en vergoedingen. In dit artikel worden er twee besproken, benieuwd welke? Lees dan snel verder!

Vergoeding

In het Nederlandse recht krijg je een vergoeding als je ontslagen wordt. Het is een financiële compensatie die de werkgever moet betalen. Het kan soms moeilijk zijn voor een werknemer om de overstap te maken naar een nieuwe baan. Op de arbeidsmarkt wil je opvallen en graag weer een nieuwe baan vinden. Het kan soms zijn dat een nieuwe baan zoeken veel tijd en geld kost. De transitievergoeding kan helpen met omscholen en bijvoorbeeld cursussen volgen om verder te verdiepen in bepaalde onderwerpen, daarbij zorgt het er ook voor dat je de tijd kan overbruggen wanneer je aan het zoeken bent naar iets nieuws. Van Zijl Advocaten is een kantoor die je kan helpen met je transitievergoeding berekenen. Zij zijn namelijk gespecialiseerd in het arbeidsrecht. Er zijn veel onderdelen waar rekening mee moet gehouden bij het uitrekenen van deze vergoeding. Op de site staat een makkelijk uitrekenmodel waar naar voren komt op hoe veel geld je recht hebt. Wanneer je hier niet samen met je werkgever uitkomt is het slim om Van Zijl Advocaten in te schakelen.

Uitkering

Op het gebied van WIA-uitkeringen zijn er twee verschillende soorten, namelijk: WGA-uitkering en IVA-uitkering. Het verschil hier tussen is dat bij een WGA er vanuit wordt gegaan dat je in de toekomst waarschijnlijk weer (een deel) kan werken. Bij een IVA is dit anders en gaan ze er vanuit dat je niet of bijna niet meer kunt werken.

Wanneer je een IVA-uitkering krijgt dan is dit totdat je de AOW-leeftijd bereikt. Om de IVA uit te rekenen wordt het sv-loon gepakt, deze wordt gedeeld door 261 en uiteindelijk vermenigvuldigd met 21,75. Uiteindelijk kom je hier uit op je WIA-maandloon. De IVA-uitkering is meestal 75% van dit maandloon. Je krijgt deze uitkering dus als je arbeidsongeschikt bent verklaard. Er zitten bepaalde rechten en plichten aan deze uitkering, ook hierbij kan Van Zijl Advocaten goed helpen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *