ISO certificeringen winnen aan populariteit

Certificeringen worden een steeds belangrijker onderdeel van de hedendaagse bedrijfsvoering. Steeds meer consumenten en bedrijven letten erop of een leverancier van een dienst of product wel juist gecertificeerd is. Niet gek dus dat hier steeds meer vraag naar is. De afgelopen jaren zien we dat voor de ISO certificeringen als de ISO 9001 voor kwaliteitsmanagement aan populariteit toenemen. Daarnaast worden certificeringen voor processen ook steeds populairder. Denk bijvoorbeeld aan de BIM certificering in de bouw.

 

BIM – Building information modelling

Building information modelling, kortweg BIM is een proces waarin het gehele bouwtraject van bouw tot sloop wordt behandeld. Het is o.a. een online software waar alle betrokkenen toegang tot hebben. Zo kunnen architecten, uitvoerders, ingenieurs en anderen op één centrale plek alle informatie vinden, beheren en delen met elkaar. Dit voorkomt onnodige aanpassingen en dus tijd en kosten. Daarnaast zien we in de praktijk dat het ook een hoop tijd scheelt indien er achteraf aanpassingen moeten worden gedaan aan het ontwerp.

Het model werkt inmiddels zo goed dat o.a. de Britse overheid bedrijven heeft verplicht te werken aan de hand van de Building Information Modelling methode.

 

ISO Certificatie

ISO certificeringen zijn er voor vrijwel iedere branche. Denk bijvoorbeeld aan:

 

ISO 9001 – Kwaliteitsmanagement voor een breed segment

ISO 27001 – Informatiebeveiliging voor bedrijven die met data omgaan

ISO 13485 – Kwaliteitsmanagement certificering voor bedrijven die medische apparaten produceren

ISO 14001 – Milieumangement voor bedrijven in diverse sectoren

 

ISO 9001 en ISO 27001 blijven al tijden op eenzame hoogte met betrekking tot populariteit. Deze normen zijn voor vrijwel ieder bedrijf een toegevoegde waarde aangezien ieder bedrijf een kwaliteitsniveau nastreeft, maar ook met data in aanraking komt.

 

Onze verwachting is dat deze normeringen de komende jaren alleen nog maar meer aan populariteit zullen winnen. Het behalen van officiele certificeringen zullen alleen nog maar meer bewustzijn creeeren bij de consument. Wel moet er streng worden gecontroleerd welke certificaten en normeringen er dan allemaal op de markt worden gebracht. Het moet veranderen naar een product die je met wat centen aan kan schaffen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *