MVO; waar op te letten?

De wereld waarin wij leven wordt steeds bewuster. Onderzoek wijst uit dat de mensheid de gezondheid van de aarde op de proef heeft gesteld. Het is dus van belang om duurzamer te gaan leven en organisaties kunnen niet hierin achterblijven. Als bedrijf ben je een onderdeel van de samenleving, een merk dat mensen in beweging zet. Door positieve bijdrage hieraan te leveren, help je niet alleen jezelf maar tegelijkertijd ook de maatschappij. We noemen dit maatschappelijk verantwoord ondernemen. Ben jij benieuwd wat dit precies inhoudt en hoe jij als organisatie kunt bijdragen? Je leest het allemaal in dit artikel.

Wat houdt maatschappelijk verantwoord ondernemen in?

Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) is het actief bijdragen, als onderneming, aan het verminderen van een schadelijke impact op mens, dier en milieu. Dit betekent dus dat bedrijven duurzamer moeten ondernemen. Dit kun je als bedrijf op verschillende manieren doen. We zullen een aantal punten met je bespreken.

Zorg voor een stabiele basis

De eerste stap om maatschappelijk verantwoord te ondernemen, is door het bedrijfspand aan te pakken. Als het kantoor niet aan de basisvoorwaarden van MVO doet, zullen de stakeholders het niet geloven. Zorg ervoor dat afval gescheiden kan worden, door middel van een recycle-bak. Dit doe je door in iedere ruimte een prullenbak te plaatsen, waar afval in gescheiden kan worden, maar zorg er ook voor dat het grote puin gescheiden wordt.

Uiteraard zijn er veel meer punten binnen het bedrijfspand, die duurzamer gemaakt kunnen worden. Hier kun je veel informatie over vinden op het internet, maar om daadwerkelijk op te vallen en serieus genomen te worden, zijn de volgende punten van belang.

Denk na over de communicatie

Anno 2020, kun je als bedrijf niet meer wegkomen met de oude reclame slogans. Zeker met een serieus onderwerp als duurzaamheid. Communiceer dus niet alleen dat je maatschappelijk verantwoord onderneemt, maar laat het zien met de manier hoe je je handel verricht. Verduurzaming wordt uitgevoerd door middel van acties, niet door middel van social media posts.

Analyseer jouw core business

Om in daden te handelen in plaats van alleen maar woorden, is het verstandig om jouw core business onder de loep te nemen. Wat voor een business voer je precies uit en welke materialen zijn daarvoor nodig? Wat voor een soort arbeid wordt er ingezet, om de gewenste resultaten te kunnen behalen? Om verantwoord te ondernemen, is dus niet alleen het ecologische van belang, maar ook de ethiek. Worden jouw producten gemaakt in Aziatische landen, waar de werkconditie voor het personeel slecht is? Of kies je ervoor om lokaal jouw product te laten maken, waarmee je ook een bijdrage levert aan de regionale economie?

Wat brengt de toekomst van MVO?

Om maatschappelijk verantwoord te blijven ondernemen, is het van belang om in contact te staan met belangenorganisaties milieu, mens en dier. Zij doen onderzoeken naar hoe er verbetering kan komen in de verschillende belangen. Deze onderzoeken worden gerapporteerd en gedeeld aan het netwerk. Door onderdeel te zijn van het netwerk, zul je op de hoogte blijven van de verdere ontwikkelingen en trends.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *