Overnames en fusies: hier moet je op letten!

Ben je van plan om een onderneming over te nemen? Dat kan grote voordelen opleveren voor je bedrijf, maar het kan ook helemaal misgaan. Een succesvolle overname kan zorgen voor een groter marktaandeel, het betreden van nieuwe markten en kostenvoordelen. Ook kun je je productaanbod verbreden en toegang krijgen tot nieuwe kennis en technologieën. Dit klinkt allemaal ontzettend goed, maar toch zijn er al een heleboel fusies en overnames mislukt. Hoe kun je er nou voor zorgen dat jouw fusie of overname succesvol wordt? In deze blog geven we je een aantal handige tips.

Kerncompetenties

Ten eerste is het belangrijk dat de kerncompetenties van beide ondernemingen voldoende overlappen. De overname moet passen in de algemene strategie van je bedrijf, en de verwachtingen moeten hetzelfde zijn. Soms kunnen overnames bijvoorbeeld mislukken omdat de verwachtingen omtrent prijs en kwaliteit van de klanten van beide ondernemingen te verschillend zijn. Ook kan het zo zijn dat de sterke en zwakke punten totaal niet bij elkaar passen. Een overname moet niet zomaar gedaan worden omdat het bedrijf toevallig goedkoop is, maar het moet echt passen bij je eigen onderneming, klanten en strategie.

Kostenreductie

Een van de belangrijkste voordelen van een fusie of overname is kostenreductie. Het is dan ook gebleken dat dit motief de kans op succes verhoogt. Als het motief bestaat uit het betreden van nieuwe markten of het toegang krijgen tot nieuwe technologieën, is de slagingskans een stuk kleiner.

Snelle integratie

Ook de mate en snelheid van integratie is heel belangrijk voor het succes van een fusie of overname. De mate waarin de koper het nieuwe bedrijf wil integreren in de eigen organisatie, moet namelijk hoog zijn. Bij een snelle en volledige integratie, zal de overname succesvoller zijn dan bij een trage, onvolledige integratie. Bovendien zal een snelle en volledige integratie een stuk meer winst opleveren.

Schakel hulp in van een professional

Ook op rechtsgebied wil je natuurlijk dat alles soepel verloopt. Een advocaat kan je bijvoorbeeld juridisch advies geven op het gebied van financiële wetgeving of helpen met het opstellen van een koopcontract. Er moet een heleboel worden geregeld, en het is wel zo fijn als een specialist je hierbij ondersteunt. Een advocaat van SWDV Advocaten kan je adviseren en ondersteunen wanneer het gaat om een fusie of overname. Bij een overname kan de advocaat je belangen als koper of als verkoper behartigen. En mocht het nodig zijn, dan kunnen ondernemingsrecht advocaten, arbeidsrecht advocaten en advocaten gespecialiseerd in vastgoed hun krachten bundelen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *