Veel voorkomende fouten bij een zakelijke presentatie

Wanneer we deel uitmaken van het publiek bij een bedrijfspresentatie, is het gemakkelijk om kritiek te leveren op de toespraken van anderen en aan te wijzen wat beter kan. Als je echter niet gewend bent om in het openbaar te spreken, is zakelijk presenteren geen gemakkelijke taak. De presentator kan in veel valkuilen trappen. In feite zijn de meeste fouten die mensen maken in zakelijke presentaties veel voorkomend, en waarschijnlijk zullen veel sprekers op een bepaald moment een of meer van deze fouten maken. 

Overdreven gebruik van visuele effecten

Je denkt misschien dat een goede presentatie goede visuele effecten nodig heeft. Inderdaad, PowerPoint dia’s en grafieken zijn uiterst belangrijk en zij moeten de belangrijkste punten uitleggen en de besproken informatie in de presentatie versterken. Ze moeten echter wel aantrekkelijk worden voorgesteld. Veel voorkomende fouten van PowerPoint-dia’s zijn overvolle dia’s en overmatig gebruik van dia-animaties. De dia’s moeten opsommingstekens bevatten en geen lange zinnen of teksten. De inhoud van de presentatie moet eenvoudig zijn en indruk maken op het publiek. Vermijd slimme animaties en diaovergangen.

Uitval van apparatuur

Storingen in de apparatuur kunnen vertragingen veroorzaken en je publiek frustreren. Controleer altijd alle apparatuur voordat je voor het publiek gaat staan en met de toespraak begint. Controleer of je laptop kan worden gebruikt met de projector in de zaal waar je naartoe gaat, en of je een extra kabel nodig hebt of iets moet veranderen. Zorg ervoor dat je laptop aan staat en dat de diashow klaar is. Niemand wil zien hoe je kabels insteekt en met apparatuur rommelt.  

Gebrek aan enthousiasme

Als je je verveelt, merkt je publiek dat meteen en zullen zij zich ook verveeld voelen. Je moet de presentatie wat leven inblazen om het publiek aan te trekken en hun aandacht vast te houden tijdens de presentatie. Sommige mensen hebben de neiging om op een monotone toon te spreken omdat ze nerveus zijn. Als je niet vaak presentaties geeft, probeer dan te oefenen in het bijzijn van vrienden en familie. Of neem je presentatie op en speel het zelf af. De manier waarop je spreekt en de presentatie aflevert is bijna net zo belangrijk als de inhoud.

Moet je je voorbereiden op een zakelijke presentatie? Maak je geen zorgen, je hoeft geen gepolijste artiest te zijn om een geweldige zakelijke presentatie te houden. Je hoeft niet zo zelfverzekerd te zijn als een Oscar-winnende acteur. Als je inhoud en presentatie goed is, zal je publiek de kleinste foutjes vergeten. Als je echter professioneel advies en ondersteuning wil om goed voorbereid te zijn, kan je op depresenteerschool.nl je presentatievaardigheden verbeteren via een trainings- en coachingsprogramma. Geef vanaf nu de beste zakelijke presentaties. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *