Veilig op werk, zo doe je dat

Veiligheid staat voorop! Het maakt niet uit of je thuis bent, op straat loopt of op werk bent, veiligheid is altijd essentieel. Veiligheid kun op het werk kun je op meerdere manieren bereiken. Sommige dingen heb je zelf in de hand, en andere dingen kun je via jouw werkgever krijgen. Deze blog laat weten hoe je dit kunt doen.

Werkkleding

Werkkleding klinkt misschien niet gelijk logisch, maar het kan veel bijdragen aan de veiligheid op jouw werk. Vooral wanneer je werk doet waarbij je op onveilige plekken werkt of veel zwaar werk verricht. Denk bijvoorbeeld na over of je lange bedrijfskleding aan moet hebben ter bescherming van jouw huid. Ook heb je voor sommig werk, zoals bij de bouw, reflecterende kleding nodig. Zo kun je werkbroeken aanschaffen die reflectiestrepen hebben. Zo val je in ieder geval op in het donker. Het is hierbij wel belangrijk om kleding van goede kwaliteit te kopen. Merken zoals Grisport hebben een breed assortiment die je ook online kunt bekijken en kopen! 

Postuur

Naast kleding, is je postuur tijdens werk ook belangrijk. Of je nou actief werk hebt of de hele dag op kantoor zit, jouw lichaamshouding kan erg bepalend zijn voor de gezondheid en veiligheid. Wanneer je bijvoorbeeld veel zware dingen moet tillen, is het essentieel om te leren hoe je het beste dingen kunt optillen. Zo voorkom je dat je jouw rug stuk maakt of andere klachten krijgt. Ook wanneer je veel achter een bureau werkt, is het belangrijk dat je een goede bureaustoel hebt en dat jouw computer op de juiste hoogte staat. Wanneer je hier niet op let, kun je snel last krijgen van nek- en/of rugklachten. Vraag dan ook bij jouw werkgever wat hier de mogelijkheden voor zijn.

Werkomgeving

De werkomgeving is ook erg belangrijk voor veiligheid op werk. Zo is het belangrijk dat je zorgt dat er zo min mogelijk punten zijn waar jij je zou kunnen bezeren. Denk bijvoorbeeld aan metalen die uitsteken, troep op de vloer waar je over kunt struikelen, dingen waar je tegenaan kunt lopen etc. Dit kun je vooral samen met collega’s bewerkstelligen. Wanneer je samen met al je collega’s let op de veiligheid op de werkvloer, kost het een stuk minder tijd en energie. Het kan al om kleine dingen gaan die erg kunnen bijdragen aan een veilige werkomgeving. Soms lijken werkruimtes in eerste instantie veilig, maar liggen er kleine valkuilen die toch voor onveiligheid kunnen zorgen. Wanneer je in de bouw werkt, is de onveiligheid misschien nog wel groter en moet je extra voorzichtig zijn.

Kortom, kleine dingen kunnen veel bijdragen aan jouw veiligheid op de werkvloer. Deze blog heeft lang niet alle manieren van veiligheid op werk behandeld, maar het is zeker een goed begin. Veiligheid voor alles! 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *