Welke Nima opleidingen zijn er en wat voegt het toe?

Wil jij je omscholen of je marketing skills naar een hoger niveau tillen? Haal dan een Nima-diploma. Dit is een internationaal erkende diploma op het gebied van marketing en geeft je de mogelijkheid om je marketingkennis (meer) te ontwikkelen. Dit kan je doen op verschillende niveau’s. Je hebt een opleiding voor beginners, maar ook voor professionals die zich al meerdere jaren in het marketing vakgebied bevinden. In dit artikel bespreken we eerst wat Nima is en vervolgens de verschillende niveau’s. 

Wat is Nima?

Nima staan voor: Nederlands Instituut voor Marketing. Nima is niet alleen een diploma, maar ook een beroepsvereniging. Sinds 1966 is Nima opgericht om het marketingvak te professionaliseren, ook wel de grondlegger van het marketing denken in Nederland. Nima opleidingen kun je volgen bij verschillende aanbieders, maar het eindexamen wordt enkel door Nima zelf afgenomen. 

Nima A niveau 

De opleiding Nima A is voor personen die nog niet eerder een marketing opleiding hebben afgerond en de basis hiervan willen leren. Binnen dit niveau heb je nog verschillende opleidingen die je kan volgen. Op deze manier kun je precies kunnen in welk marketing onderdeel jij je het liefst wilt ontwikkelen. Marketing is natuurlijk een breed begrip met veel verschillende onderdelen. 

Tijdens de Nima A opleiding doe je voornamelijk praktijkgerichte basiskennis op. Dit is een totaaloverzicht van alle belangrijke aspecten in het marketing werkveld. Je leert bijvoorbeeld welke marketingmix elementen bestaan, welke keuzes je kan maken in online of offline marketing en hoe jij je doelgroep kunt identificeren. 

Nima B niveau

Wanneer je een Nima A diploma of een andere HBO marketing gerelateerd diploma hebt kun je Nima B volgen. Ook is het belangrijk dat je al enige praktische ervaringen in marketing of sales hebt. 

Tijdens de opleiding Nima B ga jij je verdiepen in je marketingkennis. Je wisselt onder meer ervaren met andere deelnemers uit en leert buiten je gebruikelijke kaders. Ook maak je hier gebruik van concrete basis waarin je leert hoe een marketingmix zo succesvol mogelijk kan uitrollen. Het maken van een operationeel marketingplan staat hier centraal.  

Nima C niveau

De opleiding Nima C volg je wanneer je veel ervaring hebt op het gebied van marketing. Ook kan je dit volgen wanneer je Nima B hebt afgerond. Daarnaast ben je nauw betrokken bij het bepalen van het commerciële beleid van een merk of business unit. Je kunt aan functies denken zoals, brand manager, marketing manager of communicatiemanager. 

Tijdens Nima C verdiep jij je voornamelijk in de strategische en analytische kennis, zodat je hier intern verder over kan beslissen. Daarnaast leer je onder meer het marketingplanningsproces te beheren en in iedere marketingsituatie toe te passen. Ook is het van belang samen met andere deelnemers te sparren en je blik te verbreden. 

Na het lezen van dit artikel hoop ik je een goed beeld te hebben gegeven van wat Nima is en wat het eventueel voor jou kan betekenen. Het is belangrijk dat je bewust bent van de verschillende niveaus. Welke Nima opleiding past het best bij jou? 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *