Wat is een dedicated server en heb jij deze nodig?

Het Engelse woord ‘dedicated’ betekent toegewijd en als jij een dedicated server contract afsluit dan betekent dat dus dat je een server ergens in een datacenter helemaal voor jezelf alleen krijgt. Je hebt je eigen RAM geheugen, je eigen SSD’s, je eigen harde schijven en je eigen processoren. Je stelt je server zelf samen zodat je het ideale pakket krijgt voor je hosting. Niet iedereen heeft een toegewijde server nodig. Met de onderstaande informatie kun jij bepalen of dit voor jou de beste optie is.

Wat is een dedicated server?

In de inleiding hebben we natuurlijk al even aangegeven wat een dedicated server is. Je huurt een hele server inclusief software en hardware voor jezelf alleen. Deze hangt in een datacenter en daar is hij 24/7 bereikbaar. Dat komt doordat het datacenter van alle technische hoogstandjes voorzien is om dat voor elkaar te krijgen, zoals noodstroom en glasvezelkabels. Bij stroomuitval zal er dus geen onderbreking zijn en ook het internet blijft constant werken. Dit is een grote reden waarom veel bedrijfseigenaren voor een dergelijke overeenkomst kiezen. Over het algemeen zijn er dan ook geen uitvallen en kun je echt op de betrouwbaarheid van een dedicated server aan.

Wat zijn de voor- en nadelen?

Voordat we gaan kijken naar de redenen waarom jij voor een dedicated server (of niet) zou kunnen kiezen is het goed om de definitie ervan even te onderbouwen met voor- en nadelen. Deze helpen je alvast bij het maken van je beslissing.

Voordelen:

  • Je krijgt een server voor jezelf alleen, wat betekent dat anderen geen overlast kunnen veroorzaken.
  • De beschikbaarheid is eigenlijk praktisch 100%
  • Met je eigen server heb je veel meer rekenkracht tot je beschikking. 
  • Van je hosting provider krijg je ook allerlei andere handige diensten aangeboden, zoals een cloud voor backups, een spamfilter en dag en nacht support.

Nadelen:

  • Je eigen server is veel duurder dan VPS- of cloud hosting.
  • De ruimte op de server wordt niet optimaal benut, dus het is een minder milieuvriendelijke optie.

Heb jij een dedicated server nodig?

Er zijn enkele gevallen waarbij een toegewijde server een uitkomst biedt. Het verschil tussen deze optie en de andere hosting pakketten is dat je een website krijgt die eigenlijk nooit down gaat. Er zijn geen andere websites die plek innemen op de server en daar voor veiligheids- of capaciteitsproblemen zorgen. Heb jij dus een website waarbij het van groot belang is dat deze altijd goed draait en nooit down gaat, dan is een dedicated server een goed idee. Vooral als je van de website afhankelijk bent en je inkomen ervan af hangt.

SEO en een goede server

Een andere belangrijke reden om voor een dedicated server te kiezen is omdat je SEO techniek dan verbetert. Hoe sneller, betrouwbaarder en veiliger je website, hoe hoger deze wordt geplaatst in de zoekmachine resultaten. En dat levert natuurlijk ook extra omzet op, waarmee je de huur van de server probleemloos kunt dekken.

Dedicated hosting doe je via Snel.com.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *