Autoruit stuk! Hoe nu verder

Is je autoruit naar de maan? Hoe cruciaal is het om een beschadigde ruit te laten vervangen? Het is altijd rot om geconfronteerd te worden met een beschadigde ruit. Maar kan een beschadigde ruit hersteld worden? De plek waar de schade zit, bepaalt feitelijk hoe ernstig de conditie is van de ruit. Een beschadigde autoruit moet je sowieso laten vervangen of fiksen want zo voorkom je ernstige ongelukken. 

Beschadigde voorruit 

Een schade aan de autoruit zal zich meestal op de voorruit voordoen. De schade kan veroorzaakt worden door projectielen die op de weg door de banden van een wagen, die voor jouw rijdt, naar jouw voorruit worden geslingerd. Projectielen kunnen ook uit een lading van een vrachtwagen afkomstig zijn. Hoe voorzichtig je ook rijdt, het is moeilijk om zulke situaties op het wegdek te vermijden. Het projectiel kan met een hoge snelheid op je voorruit belanden waardoor deze beschadigd raakt. Je voorruit kan ook beschadigen door steenslag. De steenslag kan een of meerdere sterretjes veroorzaken in de voorruit. Door de voorruit van een auto ziet een bestuurder waar hij naartoe rijdt. Een ster in de voorruit is niet slechts levensbedreigend maar kan de schade ook laten oplopen. Een ster kan namelijk uitgroeien tot een scheur en een barst die vatbaar zijn voor schokken en uit elkaar kunnen vallen waardoor deze volkomen onherstelbaar wordt. Laat de ster in de voorruit dus zo gauw als mogelijk herstellen door een autospecialist. Als de ster niet te groot is, is de voorruit te herstelllen met een speciale vloeistof die door uv-licht wordt verhard. Omdat de voorruit gemaakt is van gelaagd glas is herstel bij een ster in de voorruit uitvoerbaar. Het is een compleet ander verhaal bij een beschadigde achterruit. 

Beschadigde achterruit en zijruit

De meeste auto’s in Nederland hebben een geharde achterruit. Bij een gelaagde achterruit is herstel mogelijk als er sprake is van een ster. Het is daarentegen niet mogelijk om een geharde achterruit te herstellen. Deze moet bij beschadiging altijd vervangen worden. Gelukkigerwijs is het risico voor schade bij achterruiten niet zo groot als bij voorruiten. Zijruiten zijn altijd gehard en zijn ook altijd aan vervanging toe bij een schade. 

 Reparatiekosten autoruit

De reparatiekosten van een autoruit hangt af van een aantal factoren zoals: 

  • de ernst van de schade
  • de vergoeding van de autoverzekering 

De ernst van de schade

Als de doorsnede van een ster in de voorruit niet groter is dan 3,5 cm, dan is de voorruit reparabel. Is de schade groter dan is vervanging van de voorruit urgent. De kosten bij een reparatie zijn relatief lager dan bij een vervanging. De autospecialist bekijkt welke voorruit besteld moet worden en berekent de kosten die afhankelijk zijn van het type ruit en de technologie.

Vergoeding autoverzekering

Is je auto verzekerd tegen ruitschade, dan is de reparatie doorgaans kosteloos. Dit komt ten laste van de verzekeringsmaatschappij. Evenwel kan in de polisvoorwaarden worden opgenomen dat er een bepaald bedrag of percentage aan eigen risico is. Ben je niet verzekerd tegen ruitschade, dan zul je de reparatiekosten zelf moeten financieren. Bepaalde autospecialisten bieden de mogelijkheid om de kosten te beperken. 

Heb je een gebarste autoruit of zit er een ster in de voorruit? Geef de ruitschade door aan de autospecialist. Die zal de ruit laten vervangen en eventueel nagaan of de ster reparabel is. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *