Een horeca koelkast kopen? Hou rekening met deze tips!

Ben je van plan om een nieuwe horeca koelkast te kopen? In dat geval zal je moeten vaststellen dat je stil zal willen blijven staan bij tal van verschillende aandachtspunten. De ene horeca koelkast is namelijk beslist de andere niet, integendeel. Niet alleen zal je bijvoorbeeld rekening willen houden met de precieze uitvoering van je horeca koelkast, wat namelijk bovendien ook te denken van de indeling evenals de kwaliteit van de gebruikte materialen? Hoe dan ook, hou bij het kopen van een horeca koelkast altijd rekening met de tips zoals we hebben aangegeven hier op deze pagina.

1.) Welk budget is er beschikbaar voor je horeca koelkast?

Een eerste punt waar je bij het kopen van een horeca koelkast altijd rekening mee zal willen houden is het budget dat je voorhanden hebt. Concreet is het namelijk zo dat horeca koelkasten op de markt zijn terug te vinden in twee verschillende uitvoeringen. Het gaat hierbij concreet om de volgende: 

  • Een horeca koelkast in wit staal; 
  • Een horeca koelkast in RVS; 

In principe zijn beide opties de moeite waard om te overwegen. Dit gezegd zijnde is het voor mensen met een eerder beperkt budget interessanter om te kiezen voor het kopen van een horeca koelkast in wit staal. Dit heeft alles te maken met het feit dat ze in aankoop aanzienlijk voordeliger is. Heb jij net wat meer te besteden en wil je graag kunnen rekenen op een zo optimaal mogelijke kwaliteit en duurzaamheid? In dat geval is het steeds een aanrader om te kiezen voor een exemplaar welke is gemaakt van RVS. 

2.) Kiezen voor een horeca koelkast met of zonder glazen deur? 

Nagenoeg iedereen die van plan is om een horeca koelkast aan te schaffen breekt zich het hoofd over het feit of deze nu wel of niet moet zijn voorzien van een glazen deur. Hier zijn zowel voor- als nadelen voor aan te halen. In eerste instantie is het namelijk zo dat een horeca koelkast met glazen deur in de praktijk vooral dienst doet als display koelkast. Hier zijn verschillende redenen voor aan te halen. Het is namelijk zo dat een glazen deur het mogelijk maakt om de exacte inhoud van de koelkast te zien. Dit is iets waar je bij een gesloten koelkast (met een niet doorzichtige deur) uiteraard alleen maar van kan dromen. Let wel, indien je ervoor kiest om een horeca koelkast met glazen deur te kopen moet je er wel rekening mee houden dat deze doorgaans wat minder goed isoleert dan andere uitvoeringen. 

3.) Over welke capaciteit moet je horeca koelkast beschikken? 

Het spreekt voor zich dat voor een horeca koelkast geldt dat ze doorgaans over een aanzienlijk grotere capaciteit dient te beschikken dan voor een standaard koelkast voor in je woning het geval is. Dat is geen enkel probleem. Horeca koelkasten zijn verkrijgbaar in de meest uiteenlopende capaciteiten. Zo wordt er een onderscheid gemaakt tussen bijvoorbeeld exemplaren van 400, 600 of 700 liter. Dit zijn alleen nog maar de enkeldeurs modellen. Voor koelkasten met twee deuren geldt dat de capaciteit kan oplopen tot 900, 1200 of 1400 liter. 

4.) Op welke manier wordt er gekoeld?

Ook een zeer belangrijk aandachtspunt om bij een horeca koelkast kopen rekening mee te houden is de manier waarop er wordt gekoeld. Veel mensen weten het namelijk niet, maar bij een horeca koelkast kan het koelen op verschillende manieren gebeuren. We maken op dit vlak een onderscheid tussen de volgende opties: 

  • Een statische koeling; 
  • Geventileerde koeling; 
  • Geforceerde koeling; 

Voor een statische koelkast geldt dat ze eigenlijk haast nooit in een horeca-omgeving wordt geïntegreerd. Je vindt ze dan ook hoofdzakelijk terug in private keukens. Bij deze koelkasten verloopt de koeling vanuit de wanden waarin koelleidingen zijn terug te vinden. Geventileerde koelkasten zijn in de basis eigenlijk ook statisch gekoelde koelkasten waarbij er sprake is van een intern draaiende ventilator. Deze ventilator is verantwoordelijk voor het realiseren van de interne luchtverdeling van de koude. Op deze manier kan er een gelijkmatige(re) temperatuur in de horeca koelkast worden gerealiseerd. 

Tot slot zijn er nog de geforceerde koelkasten voor in de horeca. Voor deze koelkasten geldt dat er een losse verdamper in de koelkast is verwerkt. De koelleidingen zijn in deze verdamper terug te vinden en bevinden zich bijgevolg dus niet in de zijwanden van het apparaat. De koude lucht wordt als het ware vanuit de zijwanden de koelkast in geblazen. Het merendeel van de mensen die op zoek zijn naar een horeca koelkast kiezen er haast automatisch voor om een geforceerde koelkast in huis te halen. 

5.) Sta zeker even stil bij het energieverbruik

Bij het kopen van een horeca koelkast dien je ook altijd rekening te houden met het energieverbruik dat ze realiseert. Dit is een erg belangrijke factor die bovendien door heel wat verschillende zaken wordt beïnvloed. Een horeca koelkast kopen welke over een lager energieverbruik beschikt is interessant omdat de vaste kosten op die manier sterk kunnen worden beperkt. Daar staat echter tegenover dat de aankoopprijs in de praktijk veelal een behoorlijk stuk hoger ligt. Hou er rekening mee dat bijvoorbeeld horeca koelkasten met glazen deuren doorgaans minder goed isoleren in vergelijking met exemplaren die over andere deuren beschikken. Het wordt dan ook sterk aangeraden om altijd grondig de energieprestaties van de horeca koelkast van je keuze grondig te evalueren voordat je tot aankoop over gaat. 

6.) Hoe eenvoudig is een horeca koelkast te onderhouden?

Last but not least is er nog een belangrijke vraag die veelal op de lippen brandt van mensen die een horeca koelkast wensen te kopen. In welke mate is deze namelijk eenvoudig te onderhouden? Het is zo dat een horeca koelkast, mede omwille van haar grotere afmetingen, net wat meer onderhoud vereist in vergelijking met standaard koelkasten. Dat hoeft echter geen groot probleem te zijn, integendeel. Kies bijvoorbeeld indien mogelijk voor een horeca koelkast die is afgewerkt met RVS. Vergeet bovendien ook niet om de horeca koelkast niet in de omgeving van een warmtebron te plaatsen en reinig de condensor maandelijks. Ook de deurrubbers regelmatig reinigen en deze vervangen wanneer nodig is interessant.

Horeca koelkasten koop je bij www.horecarama.nl.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *