Hoe de concentratie verbeteren tijdens het snellezen

Leren hoe de concentratie te bevorderen tijdens het snellezen, zal je helpen om jouw maximum snelheid bij het lezen te bereiken. Ik hoor vaak mensen die me vertellen hoe hun geest blijkbaar lijkt rond te dwalen als ze iets lezen . Ze verliezen hun aandacht. Tijdens het snellezen kan dit een echt probleem worden. Ik heb een interessant verhaal over Mc Hammer dat met dit onderwerp te maken heeft.

Jaren geleden was ik op een ochtendshow in Baltimore. Ze wilden dat ik een 400 pagina tellend boek over banaliteiten zou lezen in 5 minuten en dan daar vragen over de inhoud ervan zou beantwoorden. Klinkt dat moeilijk? Het was zelfs nog erger. Want terwijl ik aan het lezen was, zong de rap-zanger Mc Hammer en bracht hij zijn hit “Can’t Touch This” zowat op anderhalve meter van het bureau waar ik aan het lezen was.
Hammer is een grote man. Vrij lang en zeer aantrekkelijk. Hij zong niet alleen zijn hit, maar deed daarbij ook nog eens een zeer levendige dans. Het probleem was dat Hammer heel wat interessanter was dan het boek dat ik aan het lezen was. Maar ik was daar niet om hem te zien optreden. Ik was daar om in vijf minuten tijd een boek van 400 bladzijden te memoriseren. Als ik me dus zou laten afleiden door zijn optreden zou dat leiden tot een ramp als het mijn beurt was om geïnterviewd te worden. Het was gemakkelijker voor mij als ik deed alsof hij daar niet was. Ik gebruikte dan ook alle mogelijkheden van mijn concentratie om hem te laten verdwijnen. Alles wat bestond voor mij was dat boek en mezelf. Als het dan mijn beurt was om geïnterviewd te worden kon ik zonder moeite op elke vraag betreffende dat boek over banaliteiten antwoorden. Laat me eens tonen hoe je eraan kan beginnen om je concentratievermogen te ontwikkelen

Neem een horloge. Een horloge die een secondewijzer heeft. Kijk naar de secondewijzer terwijl hij de hele omloop van de klok maakt. Hou je geest vrij van gedachten tijdens de ganse omloop. Alles waaraan je enkel maar wenst te denken is die secondewijzer die de klok rond draait. Bij de meeste mensen zullen al na enkele seconden hun gedachten afdwalen. Herhaal deze oefening voortdurend totdat je jouw geest helemaal gefocust kan houden op de beweging van de secondewijzer en dit gedurende een ganse minuut, zonder ook maar enige andere gedachte toe te laten. Dit vermogen om andere gedachten af te blokken zal van onschatbare waarde zijn als je snelleest. 
Van de redactie van de beste concentratiepil van het land, de Blokpil.nl

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *