Hoeveel koffie drink jij eigenlijk?

Houd jij het bij hoeveel koffie je per dag drinkt? Of per jaar? Waarschijnlijk niet, en dat is ook helemaal niet nodig: dat doen anderen al. Het RIVM bijvoorbeeld, dat uitrekende dat de gemiddelde koffieconsumptie bij Nederlanders (alleen bij volwassenen) 531 gram per dag is. Dat komt neer op ruim 4 kopjes koffie per dag. Dat betekent natuurlijk niet dat iedere Nederlander precies 4 kopjes per dag drinkt: er zijn genoeg Nederlanders die helemaal geen koffie drinken, en meer dan genoeg die veel meer dan 4 kopjes per dag werkwerken.

Koplopers

Als je kijkt naar Nederland, dan valt op dat mannen meer koffie drinken dan vrouwen. Ook valt op dat de hoeveelheid koffie die mensen drinken, gemiddeld oploopt naarmate ook de leeftijd oploopt. Koplopers zijn de mannen van 51 tot 79 jaar, zij drinken wel 702 gram koffie per dag, dat zijn er zo’n 5,5.


Er werd ook onderzocht welke landen in de wereld de grootste koffiefans in huis heeft. En wat blijkt? Nederland is koploper! We worden, grappig genoeg, gevolgd door veel andere landen in Europa: ook in Finland, Zweden, Denemarken en Duitsland drinken ze lekker door.

Hoe komt dat toch?

Een reden voor het vele koffie drinken door Nederlanders is niet gevonden. Als mogelijke redenen worden wel genoemd dat het nu eenmaal in onze cultuur zit, en er vooral op het werk erg veel koffie gedronken wordt.

Als het om cultuur gaat, kun je denken aan vaste gewoontes die van generatie op generatie meegaan. Een kopje koffie bij het ontbijt bijvoorbeeld; als je je ouders dat jarenlang hebt zien doen, is de kans groot dat je dit zelf uiteindelijk overneemt. Ook het serveren van koffie als standaard als er bezoek langskomt is opvallend, dat is lang niet in alle landen het geval. In Engeland bijvoorbeeld, is thee veel meer de standaard.

Als je kijkt naar de plek waar mensen de meeste koffie drinken, dan zal vaak ‘het werk’ worden genoemd. In Nederland zijn we gewend dat iedere werkplek de beschikking heeft over koffie, en vaak nog gratis ook. 

Onder jongeren begint daarnaast ook steeds meer een ‘koffie to go’ cultuur te bestaan: er zijn er steeds meer die hun koffie kopen bij een zaakje op de hoek, bijvoorbeeld als ze op weg zijn naar hun werk. Ook beginnen steeds meer mensen zich te interesseren in de verschillende koffiebonen en hun unieke smaken. Zo veranderen Nederlanders langzaam maar zeker van een filterkoffie-drinkend volkje, via de koffiepads, naar echte fijnproevers.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *