Hoeveel risico neem jij?

Wat ben jij voor type? Zie je geen gevaar, en doe je alles, zonder na te denken over de eventuele consequenties? Of ben je meer het voorzichtige types, en zal je nooit iets doen zonder eerst uitgebreid de risico’s te analyseren?

Op de loer

Het leven is best gevaarlijk, als je er eens over nadenkt. Iedere dag ondernemen we wel dingen die potentieel gevaarlijk kunnen zijn. Dat is heel normaal, en tevens iets waar je niet te veel bij na moet denken. Wist je dat bijvoorbeeld simpelweg in bed liggen al gevaarlijk kan zijn? Gevaarlijker zelfs dan met het vliegtuig reizen, terwijl menigeen dat toch heel anders ervaart. En gelukkig ook maar, je wilt niet nacht na nacht in spanning liggen of je dit keer niet uit je bed zal vallen en daarbij jezelf verwondt, al dan niet dodelijk.

Het is dus maar goed dat we ons niet altijd bewust zijn van eventueel gevaar, en veel zaken accepteren zoals ze zijn. In bed liggen kan blijkbaar gevaarlijk zijn, maar is het dan een optie om het maar niet meer te doen? Geen weldenkend mens zal die beslissing nemen. Dat geldt ook voor de straat oversteken, met de auto rijden, een stukje zwemmen of fietsen of iets simpels als een boterham eten. Allemaal handelingen die, als je heel veel pech hebt, verkeerd kunnen aflopen. Dit zijn gevaren die we zodanig geaccepteerd hebben dat we er nauwelijks meer bij stil staan. Deden we dat wel, dan zou het leven ook behoorlijk vervelend worden.

Vermijden

Er zijn dus potentieel gevaarlijke handelingen die je eigenlijk niet kunt vermijden, en die we daarom ook niet meer echt als gevaarlijk beschouwen. Dagelijkse dingen, routines, die we allemaal gewoon zullen blijven uitvoeren.

Er zijn echter ook genoeg gevaarlijke zaken die je wel kunt vermijden, en waarvan je kunt zeggen dat het behoorlijk onverstandig is om je niet bewust te zijn van de risico’s. Iedereen die een dak beklimt zal zich beseffen dat enige voorzichtigheid geboden is, een val kan tenslotte behoorlijk vervelend uitpakken. Houd je hier geen rekening mee, en neem je niet de nodige voorzorgsmaatregelen, dan zoek je bewust een risico op dat je met wat kleine aanpassingen had kunnen vermijden. Het is niet voor niks dat voor mensen die beroepsmatig werken op hoogte allerlei veiligheidsmaatregelen getroffen moeten worden. Werken op hoogte mag alleen met deugdelijke valbeveiliging, bijvoorbeeld. Klim je zelf op je dak, dan is deze vereiste er niet en ben je zelf verantwoordelijk voor je veiligheid. En al kun je niet alle ongelukken die je potentieel kunnen overkomen vermijden, in dit soort situaties kun je echt maar beter geen risico nemen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *