Kantoorruimte huren of toch zelf bouwen?

Als ondernemer is het normaal dat je een bedrijfsadres moet hebben. Het is logisch dat je opzoek bent naar een ruimte die je tot jouw bedrijf kunt maken. Maar het is moeilijk om te kiezen tussen huren of zelf bouwen. Hier zijn er enkele tips die je kunnen helpen om het juiste besluit te nemen met betrekking tot het huren of zelf bouwen van jouw kantoorruimte.

1. Ga na hoeveel personeel je hebt

Ga eerst na hoeveel personeel je hebt en hoe groot de ruimte zal moeten zijn. Hoe groter de ruimte hoe duurder de huurkosten en bouwkosten. Als je een bedrijf hebt met 1 persoon, zou je eerst moeten nagaan of je wel echt een fysiek kantoor nodig hebt of dat je niet al genoeg hebt aan een virtueel kantoor. Soms kan je een flexibele kantoorruimte inhuren, waarbij je alleen betaalt voor de faciliteiten die je gebruik. Je hebt dus geen maandelijkse huurkosten. Jij bepaalt zelf hoeveel je aan huur wilt uitgeven.

2. Jouw toekomstplannen

Wat zijn je toekomstplannen? Waar zie je jouw bedrijf in de komende 5 jaren? Als bedrijfseigenaar zul je natuurlijk toekomstplannen hebben. Ben je van plan uit te breiden en weet je dat je omzet daarmee ook zal stijgen, dan kun je beter zelf jouw kantoor beginnen te bouwen. Als je jouw winsten en klantenbestand nog niet hebt geforecast wordt het tijd om dat te doen. Zo weet je welke optie handig zal zijn voor jou.

3. Hoe snel groeit jouw bedrijf? 

Als jouw bedrijf een hoge vlucht neemt en je anticipeert op een snelle groei in de komende jaren, dan biedt huren je meer flexibiliteit om te verhuizen. Als je zelf bouwt, ontvang je ook de bijbehorende onderhoudskosten. Hiermee moet je ook rekening houden als je denkt dat jouw bedrijf in de komende jaren kleiner zal worden.

4. Hoe lang kun je je verbinden aan een locatie of gebouw?

Financiële studies hebben aangetoond dat huren voor een korte periode kosteneffectiever is dan kopen. Als je echter een pand overweegt waar je jouw hoofdkantoor al meer dan tien jaar kunt vestigen, wordt kopen financieel aantrekkelijker. Zoek je een kantoorruimte in Amsterdam? Dan moet je begrijpen dat de bouwkosten veel hoger liggen dan de huurkosten. 

5. Kan je kantoorruimte op een andere manier gebruiken?

Een voordeel van de aanschaf van jouw eigen kantoorruimte is dat je automatisch een tweede bedrijf krijgt: beleggen in onroerend goed. Door eigendommen te bezitten die zich bevinden in een gebied waar landwaarde wordt gewaardeerd, kun je het in de toekomst voor een fatsoenlijke winst verkopen. Als de plek die je hebt gekocht bovendien meer blijkt te zijn dan je werkelijk nodig hebt, kun je de extra ruimte als extra inkomstenbron verhuren. Haast je niet om een kantoorruimte te kopen. Je zou meer informatie moeten vinden alvorens je een besluit neemt; zijn de prijzen nu op een historisch hoog niveau? Kan ik de woning behouden als mijn bedrijf faalt? Zou de ruimte gemakkelijk te verkopen zijn?. Als je dit al hebt vastgesteld, en je hebt een goed begrip van het type ruimte dat bij je past, sluit dan niet uit dat je kunt kopen als de vastgoedprijzen aantrekkelijk zijn. Als de toekomst echter onzeker lijkt kun je beter ervoor kiezen om een ruimte te huren. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *