Nederland: fietsland

Vraag aan bezoekers uit het buitenland wat hen het meeste opvalt aan Nederland, en de kans is groot dat het enorme aantal mensen dat zich per fiets voortbeweegt vroeg of laat genoemd gaat worden. Wij zijn niet anders gewend dan overal in het land aparte fietspaden. Dat er in Nederland meer fietsen dan mensen zijn? Oud nieuws. Maar onze fietscultuur is voor buitenstaanders helemaal niet zo vanzelfsprekend.

Met een rokje

Veel toeristen verbazen zich met name over vrouwen die zonder een krimp te geven met een rokje aan op hun fiets stappen. Niet zelden doen ze dat terwijl ze nog de nodige ballast meedragen. Twee flinke boodschappentassen? Geen enkel probleem. Twee kinderen mee op de fiets? Easy: eentje voor en eentje achter. Meer dan twee kinderen wordt overigens ook steeds makkelijker, dankzij de opkomst van de bakfiets.

Dat de fiets voor ons zo’n belangrijk transportmiddel is, is voor veel buitenlanders lastig te snappen. De fiets is voor hen veel meer een hobby, op een vrije dag een lekkere tocht maken. Zij gebruiken voor hun dagelijkse vervoer veel meer dan wij de auto, of pakken in de grote stad een tram of metro. Kinderen vanaf jonge leeftijd op de fiets naar school? Iedere dag op de fiets naar je werk? Ondenkbaar. Wij Nederlanders zijn een bijzonder volkje, blijkbaar.

Je ziet het

Dat wij zo’n fietsminnend volkje zijn zie je overal om je heen. Overal vind je fietspaden, maar ook fietsenmakers en fietsenwinkels vind je in iedere stad. De laatste jaren zijn het vooral winkels die elektrische fietsen verkopen die aan een flinke opmars bezig zijn. Logisch ook, want ook het aandeel elektrische fietsen blijft maar stijgen. Veel mensen besluiten op het moment dat hun huidige fiets aan vervanging toe is over te stappen op zo’n e-bike, die het fietsen net wat makkelijker en relaxter maakt.
De opkomst van de e-bike zorgt ook dat er bedrijven zijn die zorgen voor fiets accu reparatie. Zo’n fiets accu gaat tenslotte meestal korter mee dan de fiets zelf. Fiets accu reparatie is een manier om de aankoop van een kostbare nieuwe accu uit te kunnen stellen of zelfs te vermijden. Accu revisie is het makkelijkst uit te leggen door de accu in twee delen te splitsen: de inhoud en de verpakking. Wordt de accu slecht, dan is het puur de inhoud die op aan het raken is. Als je alleen deze vervangt, wat bij accu revisie het geval is, hoef je de verpakking niet weg te gooien. Dit is beter voor het milieu, maar ook zeker voor je portemonnee.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *