Otoplastiek, de best mogelijke gehoorbescherming?

Op het moment dat je van plan bent om gehoorbescherming te kopen zal je meteen kunnen vaststellen dat je een keuze zal moeten maken uit verschillende mogelijkheden. In het merendeel van de gevallen wordt er de voorkeur gegeven aan zogenaamde ‘otoplastiek gehoorbescherming‘. Het betreft hier gehoorbescherming welke op maat van de drager wordt gemaakt. Op deze manier kan er een optimale bescherming worden gerealiseerd zonder dat het draagcomfort op negatieve wijze wordt beïnvloed. Spreekt otoplastiek gehoorbescherming jou ook wel aan? Kom er dan snel alles over te weten in dit interessante artikel! 

Op maat gemaakte gehoorbescherming 

Veel mensen die nog niet zoveel onderzoek hebben gedaan naar de verschillende mogelijkheden op vlak van gehoorbescherming weten niet wat otoplastiek nu precies is. Het betreft hier echter gehoorbescherming welke op maat is gemaakt. Vaak wordt ten onrechte gedacht dat elke vorm van gehoorbescherming maatwerk is. Dat is niet zo. In het merendeel van de gevallen (en vooral om de kostprijs te drukken) wordt er zelfs gekozen voor universele gehoorbescherming. Op financieel vlak mag dit dan misschien de beste keuze zijn, dat geldt niet voor het comfort evenals de mate aan bescherming die wordt geboden. 

Wat maakt otoplastiek zo interessant?

Door de jaren heen kon er worden vastgesteld dat de populariteit van otoplastiek een aanzienlijke boost heeft gekregen. Dit niet in het minst door toedoen van de bouwsector. Het spreekt voor zich dat het in deze sector van cruciaal belang is dat mensen die er in werkzaam zijn kunnen rekenen op een zo optimaal mogelijke gehoorbescherming. Deze kan eigenlijk alleen maar worden geboden door otoplastiek. Het maatwerk karakter van deze vorm van bescherming voor het gehoor zorgt er namelijk voor dat het zogenaamde lekken van geluid op de meest efficiënte wijze tegen kan worden gegaan. Bovendien is het zo dat het maatwerk aspect er ook nog eens voor zorgt dat de drager altijd kan rekenen op het meest optimale comfort. Dat is bij universele gehoorbescherming eigenlijk zelden of nooit het geval. 

Het kiezen van een geschikte filter voor je otoplastieken

Bij het uitkiezen van een otoplastiek is het belangrijk om er rekening mee te houden dat er standaard een optimale bescherming wordt geboden tegen intensieve geluiden die worden veroorzaakt door de werken die worden uitgevoerd. Dat is natuurlijk ook de bedoeling, maar hier schuilt een belangrijk aandachtspunt in. Het is namelijk zo dat potentieel schadelijke omgevingsgeluiden dan wel gefilterd mogen worden, dit geldt niet voor bijvoorbeeld alarmsignalen. Daarnaast spreekt het voor zich dat je ook nog graag zal willen kunnen praten met je collega’s op de werkvloer. Dat is geen probleem. Otoplastiek kan namelijk worden uitgerust met verschillende filters. Deze kunnen er probleemloos voor zorgen dat bepaalde geluiden alsnog gewoon perfect kunnen worden opgevangen. 

Een prima levensduur gegarandeerd

Otoplastieken staan er om bekend over een uitmuntende levensduur te beschikken. Dit gezegd hebbende is het wel zo dat je aandachtig moet zijn voor het mogelijks gaan lekken van geluid. Otoplastiek is op maat gemaakte gehoorbescherming waardoor het perfect is afgestemd op de ooropening van de drager op het ogenblik van productie. Het is echter bekend dat deze opening door de jaren heen een andere vorm kan aannemen. Omwille van deze reden wordt het eigenlijk aangeraden om je otoplastiek toch één keer per jaar te laten controleren. De gemiddelde levensduur van dit type van gehoorbescherming is echter drie à vier jaar. Voor professioneel advies over otoplastieken en gehoorbescherming is Audinc de aangewezen partij.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *