Wanneer is een advocaat verplicht?

Of er een advocaat nodig is hangt af van de persoonlijke situatie. Het is slim om een eerste consult aan te vragen bij een advocaat die je kent. Dit is namelijk gratis en dan weet je beter welke richting je op moet. Voor mensen die hier namelijk helemaal geen verstand van hebben is het moeilijk in te schatten. Je bent niet altijd verplicht om een advocaat te nemen maar deze mogelijkheid is er wel altijd, iedereen heeft hier er het recht toe. Het is soms wel verstandig of wenselijk om een advocaat te nemen in verschillende procedures. In heel Nederland zitten verschillende advocatenkantoren, zo ook een Advocatenkantoor Utrecht. Welke procedures er in Nederland zijn lees je hieronder.

Strafrechtelijke procedure

Hier is een advocaat niet verplicht maar wel slim om je te laten vertegenwoordigen door een advocaat als je een verdachte bent in de zaak. Hij bereidt namelijk met jou de rechtszitting voor en controleert of alles via de regels verloopt, zowel tijdens het getuigenverhoor als het eigen verhoor mag hij erbij aanwezig zijn.

Civiele procedure

Hier zijn er conflicten tussen organisaties of burgers onderling. Wanneer een civiele procedure bij het kantongerecht loopt is een advocaat niet nodig. Dit gaat over vorderingen die minder dan €25.000,- bedragen. De kantonrechter gaat over lichte strafzaken, geschillen over arbeidszaken, consumentenkrediet en huurzaken. Tomlow Advocaten is een kantoor dat zich onder andere focust op woonoverlastzaken.

Bestuursrechtelijke procedure

In bestuursrechtelijke procedures staan organisaties of burgers tegenover de overheid. Dit gaat bijvoorbeeld over vergunningen of subsidies, het heet ook wel administratief recht. Hier zijn advocaten niet verplicht, ook in hoger beroep hoef je geen advocaat in te schakelen. Dit mag overigens natuurlijk altijd wel!

Kort geding

Een kort geding wordt door een persoon zelf ingediend en daarom is een advocaat verplicht. Het is een versnelde procedure waar de zaken behandeld moeten worden waar de eiser niet op kan wachten. Wanneer je de gedaagde in een kort geding bent dan hoef je geen advocaat in te schakelen, dit is de partij die zich verweert.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *