Wat als het even niet zo goed gaat met je bedrijf?

Nederland is een ondernemend land, waar jaarlijks bijna 200.000 bedrijven het levenslicht zien. Daar staat tegenover dat er ook vele tienduizenden bedrijven zijn die ieder jaar stoppen, om wat voor reden dan ook. Ondernemen is niet altijd makkelijk, en er zijn tal van factoren die ervoor kunnen zorgen dat het even wat minder loopt binnen je bedrijf. Wat doe je om dan toch door te kunnen?

In je eentje: makkelijker of niet?

Van alle bedrijven die worden opgericht, bestaat het overgrote deel uit eenmanszaken. Voor veel mensen is dit de makkelijkste manier om te ondernemen. Ze hebben geen personeel in dienst, wat een heleboel werk en eventuele problemen kan schelen, en zijn volledig de baas over wat zij wel en niet doen. Een eenmanszaak biedt vrijheid, maar vaak ook onzekerheid.

Je bent in je eentje verantwoordelijk voor alles, ook voor dingen waar je misschien geen verstand van hebt. Ben je een weekje ziek en kun je niet werken? Dan wordt er ook een week geen geld verdiend. En loopt het wat minder met je bedrijfje? Dan is de wetenschap dat je ook met je privévermogen verantwoordelijk bent voor het geval het mis mocht gaan en er een faillissement volgt een zwaard van Damocles dat boven je hoofd hangt te wachten.

Zeker als je grootse plannen hebt met je bedrijf, kan het vaak beter zijn om niet alles in je eentje te doen en te kiezen voor een structuur met meerdere eigenaren. Dit geeft meer ruimte om uit te breiden en brengt meer kennis binnen een bedrijf.

Samenwerken is niet altijd makkelijk

Begin je een bedrijf met meerdere partners dan lijkt het in het begin waarschijnlijk allemaal prima te gaan. Start je een BV vanuit 1 of meerdere eenmanszaken, of wil je jouw eenmanszaak onderbrengen in een bestaande BV? Dan is een intentieverklaring BV een vereiste van de Belastingdienst. Als al het papierwerk is geregeld, dan begint het echte werk. En dan ontstaan soms ook al de eerste barstjes.

Zeker als mensen gewend zijn om leiding te geven, of juist jarenlang een eenmanszaak hebben gerund, kan het lastig zijn om nu gelijkwaardig samen te gaan werken. Het is goed om hier direct goede afspraken over te maken en duidelijk vast te stellen hoe er gewerkt zal gaan worden.

Toch kan het op de korte of lange termijn uiteindelijk lastig worden. Niet alleen het samenwerken als bestuurders kan problemen geven, er zijn nog veel meer lastige zaken waar een bedrijf tegenaan kan lopen. Is de intentie er om dit samen op te lossen? Dan kan het goed zijn om hier externe hulp bij in te schakelen. Zakelijke mediation kan helpen om conflicten op te lossen en gezamenlijk verder te kunnen. In een aantal sessies worden knelpunten onderzocht en worden adviezen gegeven hoe hier zo goed mogelijk mee kan worden omgegaan. Juist door tijdig hulp in te schakelen kunnen grotere problemen, en uiteindelijk wellicht het stoppen van het bedrijf, voorkomen worden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *