Wat is shortlease?

We hebben allemaal wel eens gehoord van lease en een dergelijk product leasen. Bij het woord lease denkt men eigenlijk altijd aan auto’s. Dit is echter ook helemaal niet vreemd. Dit komt doordat het een redelijk nieuw onderwerp is en er daarnaast veel over wordt gesproken, op kantoren, borrels, thuis of op verjaardagen. Dit komt omdat het, voor veel mensen, aantrekkelijk is én het daarnaast populair is. Maar wat is leasen nou precies en wat is shortlease?

Er bestaan grofweg twee soorten lease. Deze lijken veel op elkaar, maar als er nader gekeken wordt dan blijkt dat er toch een degelijk verschil in deze twee soorten lease zit. Het verschil tussen lease en shortlease is eigenlijk heel simpel én de naam verklapt het misschien al een beetje. Bij lease gaat het om een contract voor het leasen van een auto voor meerdere maanden en er over het algemeen een langere tijd wordt afgesproken. Deze tijd ligt aan het contract en de desbetreffende afspraak die er gemaakt is. Meestal gaat dit om een aantal jaar. Bij shortlease, de naam zegt het al, gaat het om een lease van een kortere periode. Voor het leasen van een auto in een korte periode hoort ook een speciaal contract, ook wel bekend als shortlease contract.  

Verschillende soorten van leasen

Er bestaan twee verschillende soorten van leasen. Er bestaat operational lease en financial lease. Bij operational lease gaat het eigenlijk om het huren van een auto, op leasebasis. Dit betekent dat de desbetreffende leasemaatschappij eigenaar blijft van de auto, gedurende tijdens én na het contract en de afloop hiervan. Dit betekent echter ook dat het bedrijf verantwoordelijk is voor de nodige verzekeringen en eventuele kosten voor onderhoud.

Bij financial lease gaat het om het in termijnen betalen van de auto, op leasebasis. Dit betekent dat de auto, nadat deze is afbetaald, van de desbetreffende klant wordt. Er wordt elke maand een afgesproken geldbedrag betaald aan de leasemaatschappij. Na een gegeven aantal maanden is de auto afbetaald, vaak met een hoger percentage. Na deze maanden is de bestuurder van de auto rechtmatige en volledige eigenaar van de auto. Je kunt dit dus vergelijken met het in termijn betalen van de auto. Verder is er bij deze vorm van leasen wel meer verantwoordelijkheid voor de desbetreffende bestuurder. Deze is echter verantwoordelijk voor verzekeringen en eventuele kosten voor onderhoud.

Voordelen van shortlease

Shortlease valt eigenlijk in de meeste gevallen onder operational lease. Hierbij gaat het dus om het leasen van een auto over een kortere periode. Je kunt het zien als een contract waar alle kosten voor de leasemaatschappij zijn én waar de klant alleen benzine betaalt. Bij dit all-inclusive contract zijn alle soorten service en andere aspecten al inbegrepen. Denk hierbij aan belasting, verzekering, onderhoud en afschrijving.

Bij het leasen van een auto kan men dus kiezen voor een normaal leasecontract en een shortlease contract. Bij het beschikbaar willen hebben van een auto voor een korte periode is een shortlease, en dus een operational lease, een goed idee. Bij het willen rijden van een auto die je, in de nabije toekomst, ook zelf wilt rijden als rechtmatige eigenaar, is financial lease een beter idee.

Voor het leasen van een auto kan men terecht bij VWP shortlease, een bedrijf dat vooral gespecialiseerd is in leasen. Op de website van dit bedrijf vind je veel verschillende soorten auto’s en talloze en verschillende leasecontracten. Vind hier ook de goedkoopste shortlease!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *