Wat je moet weten over bedrijfsinvesteringen

Wanneer je start met ondernemen is investeren in je bedrijf een must. Hoewel er nog weinig geld binnenkomt, zul je al het nodige moeten uitgeven. Zonder deze investeringen kan je bedrijf niet ontstaan en bestaan en zul je geen omzet kunnen gaan draaien. Uiteindelijk zullen je investeringen zich terug moeten gaan verdienen.

Algemene bedrijfsinvesteringen

Bij de start van een nieuw bedrijf kunnen aankopen als een nieuwe laptop, machine, koelcel of stoelen en bureaus een must zijn om te starten. Heb je al een bedrijf en wil je uitbreiden? Naast investering in interieur en machines, kan dan het aanschaffen van een nieuw bedrijfspand of het laten bouwen van een loods een interessante investering zijn. Ook zaken als papier en pennen of studiemateriaal, trainingen of deskundig advies kunnen kosten zijn bij de start van je bedrijf. Deze laatste zaken worden niet gezien als bedrijfsinvesteringen maar als bedrijfskosten. Het verschil tussen investering en kosten heeft te maken met de waarde, aard en levensduur van de aanschaf. Wanneer je aanschaf een waarde boven de €450,00 heeft. Ook valt een aanschaf die meerdere jaren meegaat en direct bijdraagt aan je omzet onder een investering.

Maak een investeringsplan

Om overzicht te krijgen in wat je nodig hebt voor de start of groei van je bedrijf en welke kosten hieraan verbonden zijn, is een investeringsplan slim om te maken. Naast een overzicht van producten of diensten in combinatie met kosten, denk je voor dit plan na over hoe lang je gebruik kunt maken van de investering.

Regels m.b.t. bedrijfsinvesteringen

Omdat investeren in je bedrijf veel onzekerheid met zich meebrengt, heeft de overheid een aantal stimuleringsmaatregelen bedacht zodat de stap tot investeren iets makkelijker wordt. De belangrijkste regelingen hiervoor zijn de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek, Milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen en Energie-inveseteringsaftrek.

Investeringen mogen niet afgetrokken worden van de winst van dat jaar, maar moeten worden afgetrokken over meerdere jaren. Per jaar mag je maximaal 20% van je investering afschrijven. Een uitzondering geldt hierin voor starters. Deze mogen de investeringen versneld aftrekken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *