Werken op het MBO; overweeg de vacatures in het onderwijs

Er wordt vaak geklaagd over werken in het onderwijs. De leerlingen zouden steeds brutaler worden en de werkdruk is te hoog. Toch kan lesgeven nog erg leuk zijn. En dan gaat het met name over lesgeven in het beroepsonderwijs. Het MBO in het specifiek. Er is een reden waarom er minder tot niet geklaagd wordt over banen op dit niveau. En deze redenen nemen we graag even met je door. Zodat jij precies weet waar je aan begint als je je opgeeft om te werken op het MBO en gaat reageren op de vacatures in het MBO onderwijs.

 

Er is geen leerplicht

Kinderen zijn in Nederland tot hun 18e levensjaar leerplichtig. Behalve als ze een startkwalificatie hebben gehaald. Dit kan zijn een havo of vwo diploma of een diploma op MBO niveau 2. Doorgaans zijn alle leerlingen die zo’n kwalificatie gehaald hebben minimaal 18 jaar oud. Dit betekent dat kinderen die voor een langere MBO studie kiezen, of doorstromen vanuit MBO 2, studeren omdat ze het willen. Ze hebben een vak gekozen waarover ze meer willen weten en zijn dus over het algemeen ge├»nteresseerd in wat de leraar te zeggen heeft. Ook zijn de leerlingen vaak al volwassen, waardoor ze rustiger zijn en beter opletten.

 

Je weet waar je het over hebt

Om les te kunnen geven op het MBO heb je geen lesbevoegdheid nodig. Hierdoor kun je goed doorstromen vanuit het bedrijfsleven. Als je geen zin meer hebt in een saaie 9 tot 5 baan en je toch nog redelijk wilt verdienen, dan is lesgeven in het MBO een goede optie. Je hebt in ieder geval veel recht op vakantie. Een ander voordeel is dat je met jouw werkervaring een extra waarde biedt aan de leerlingen. Jij kunt ze wijzen op wat belangrijk is en ze zullen dan extra aandachtig naar je luisteren.

 

Een baan met zekerheid

Tegenwoordig is het erg moeilijk, zo niet onmogelijk om een baan voor het leven te vinden. In het onderwijs is er echter altijd een tekort aan personeel. Als jij dus eenmaal je draai gevonden hebt op een MBO-instelling, dan kun je ervan uitgaan dat je nog lang dezelfde baan zult hebben. Dit houdt in, als je zelf niet ondertussen een andere baan vindt met een hoger salaris. In het onderwijs heb jij het namelijk voor het zeggen en al helemaal nadat je ervaring hebt opgedaan.

 

Kijk voor meer info eens op Nivvo.nl

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *